Полезные свойства клюквы

Журавлина – ягода або плід вічнозеленої чагарникової рослини. У дикій природі ягоди досягають 10-12 мм в діаметрі, а ось спеціально виведені сорти можуть приносити плоди до 2 см в діаметрі. Купити свіжу ягоду можна вже у вересні – жовтні, коли і проходить збір врожаю.

Стиглі, соковиті, яскраво червоні ягоди легко зберігають свій лікувальний і смачний потенціал до самої весни. Журавлину можна вживати у будь-якому вигляді – свіжому, замороженому, перетертій з цукром. З неї готують соки, муси, морси, желе, варять варення, кисілі, роблять коктейлі. Більш того, журавлина вважається чудовою начинкою для пирогів, її додають в свіжому вигляді в салати та інші страви.

У народі журавлину називають «молодильної» ягодою. І зовсім не даремно. Адже ця ягода вважається вкрай цінним і корисним харчовим продуктом. Її цінують за неповторні цілющі якості всі жителі північних широт. Саме завдяки журавлині стає легко переносити холод, зберігати в бадьорості і міцності захисні властивості організму людини.

Якщо регулярно взимку і восени вживати в їжу всього лише кілька ягід журавлини – прихід весни і літа ви завжди зустрінете в хорошому і радісному настрої, без ознак авітамінозу та інших недугів, які нерідко затьмарюють прихід цього романтичного і щасливого сезону.

Безумовно, всі свої лікарські властивості журавлина черпає з хімічного складу. Він, хімічний її склад, унікальний. В одній ягоді міститься така кількість вітамінів і мінеральних сполук, що її сміливо можна назвати полівітамінним і мінеральним комплексом.

Журавлина містить в собі ряд органічних кислот (лимонна, яблучна, хінна, бензойна (завдяки якій, до речі сказати, журавлина є чудовим природним консервантом), щавлева, бурштинова, і інші), вітаміни групи В, С, К, РР (по кількості вітаміну С ця ягода легко змагається з усіма цитрусовими плодами разом узятими), а також мінерали: фосфор, срібло, марганець, магній, калій, кальцій, залізо, бор, йод і ще безліч інших. Як бачимо, цю ягоду природа наділила цілою «таблицею Менделеєва». І ось тому народні цілителі і традиційна медицина так високо цінують цю ягоду, призначаючи її своїм пацієнтам і як ліки, і як профілактичний засіб, що попереджає розвиток безлічі захворювань. Погане травлення і апетит, захворювання підшлункової залози, інфекції сечостатевої системи, гастрит з низькою кислотністю – всі ці недуги ефективно лікують за допомогою журавлини.

Сік свіжої ягоди і морс – це відмінна профілактика розвитку в організмі хвороботворних бактерій і мікроорганізмів. Сік можна використовувати навіть для консервування свіжого м’яса. А протирання соком відкритих ран або опіків – кращі засоби для швидкого їх загоєння.

Незамінна ця ягоди для здоров’я людей, що живуть у великих промислових містах і районах, де екологічна атмосфера залишає бажати кращого. Завдяки великій кількості антиоксидантів, а також фенолу з яскраво вираженою бактерицидною дією на організм людини, журавлина допомагає зберігати міцність і підтримує імунну систему на належному рівні, знижує і зводить до мінімуму рівень можливості розвитку ускладнень при підвищених радіоактивних дозах.

І, безумовно, не можна забути про такі якості цієї ягоди, як здатність протистояти злоякісним пухлинним захворюванням, а також злоякісним захворюванням крові. Завдяки вмісту в ягодах журавлини Кверцитину, цей продукт призначається лікарями для профілактики і зупинки процесу розмноження ракових клітин.

Ось тому, коли настає сезон збору ягід журавлини – варто докласти зусиль, щоб купити цю чудо-ягоду для свого здоров’я, а також для здоров’я і міцності своїх рідних.

0
    0
    Кошик
    Кошик порожнійДо магазину