Травень місяць асоціюється з першими плодами і солодким медом. Цей головний продукт бджільництва користується величезним попитом, причому не тільки в кулінарній області. Косметологія, фармакологія досить високо цінують мед за його чудові лікувальні властивості.

На жаль, такий високий попит на цей цілющий дар від маленьких трудівниць, спонукає деяких виробників до непорядних дій. Так на прилавках магазинів й ринків з’являється фальсифікований продукт, попросту кажучи, підробка, яка не має нічого спільного з натуральним екологічно чистим медом.

Існує безліч різного роду добавок і способів зіпсувати мед, заради отримання прибутку. Цукор, вода, крохмаль, борошно або термообробка здатні не тільки спотворити аромат і смак продукту, але повністю «вбити» його корисні й чудодійні властивості. Тому так важливо, купуючи мед, вміти розпізнавати якісний продукт від дешевої підробки.

Існує багато способів перевірки меду. Правда, не всі вони доступні для проведення в домашніх побутових умовах. Та, все ж, навчитися відрізняти хороший мед можна всім.

  • Перший спосіб простий і годиться для застосування прямо при покупці. Якщо мед свіжий, травневий, рідкий потрібно просто взяти дерев’яну лопаточку або паличку, зачерпнути його з баночки і дати стекти. Якісний натуральний мед буде «вкладатися» гіркою і тільки потім розчинятися в загальній масі. Крім того, аромат свіжого чистого меду дуже яскравий, насичений, але ніжний, без різкості і гостроти. Якщо мед вже встиг загуснути, для проведення тесту досить нагріти пару столових ложок його до 200С, щоб він знову придбав прозорість і рідкувату консистенцію.
  • Другий спосіб дасть змогу пересвідчитися у відсутності в меді води. Для цього потрібно взяти кухонну паперову серветку та капнути на неї трохи меду. Нерозбавлений продукт не буде розтікатися і залишати вологий слід. Про наявність води в меді також буде свідчити хліб, що став мокрим,якщо опустити невеликий шматочок його в мед і потримати там 7-10 хвилин. В чистому продукті хліб стане затверділим.
  • Третій спосіб покаже наявність або відсутність в меді борошна або крохмалю. Кілька крапель йоду додайте до чайної ложки меду. Якщо суміш стає чорною або з синім відтінком, значить ви стали жертвою непорядного виробника і продавця.
  • Крейда в меді визначається за допомогою оцтової есенції (шипіння розчину видає в меді цю домішку), різні добавки – звичайним чаєм (всі домішки випадають в осад), а якщо мед вирішили «підсолодити» цукром, досить «золоту» краплю втерти в шкіру зап’ястя руки – натуральний продукт повністю вбереться в шкіру, а ось цукор виявить себе дрібними грудочками.
  • Сталева ложка, розігріта на вогні й опущена в мед, визначить його натуральність: чистий продукт не забруднить ложку, підробка ж залишить на ній клейкі сліди.

Ось такі прості поради допоможуть кожному любителю меду не дати себе обдурити, але завжди залишатися впевненим в якості і справжності цього, по істині, неперевершеного унікального продукту бджільництва, насолоджуватися його смаком та отримувати повний оздоровчий ефект.