Соус Ткемалі – грузинська класика в кулінарному мистецтві. Традиційні і майже нескінченні національні гуляння не обходяться без цього досить простого, але такого корисного компонента меню. Соус Ткемалі, основоположною складовою якого є слива однойменного сорту – це ідеальний помічник системи травлення під час святкувань. Адже саме він допомагає розщеплювати швидко жири, засвоюватися в організмі вуглеводам, вітамінам і мінералам. Без цього чудо-соусу прийом їжі на святковому застіллі для багатьох мав би вельми сумні наслідки.

Сьогодні соус Ткемалі користується великою популярністю у всьому світі. На всіх континентах, всі народи Землі готують його і подають до різних страв. Навіть у престижних французьких ресторанах перші позиції в меню віддані йому.

Звичайно, кожна національна кухня, а також кожна господиня й кухар обов’язково привносять в рецепт свою «родзинку». А тому різновидів сучасного соусу вже існує незліченна кількість. Але головними його компонентами залишаються слива-алича Ткемалі і трава омбало – м’ята, яка росте в заболочених місцях.

Сьогоднішній майстер-клас ми присвятимо класичному рецептуТкемалі, цього воістину грузинському соусу, який втілює в собі народні традиції жителів кавказьких гір. Давайте відразу ж приступимо до підготовки інгредієнтів. візьмемо:

  • Сливу-аличу (ягоди можуть бути будь-якого кольору – жовті, червоні, головне, щоб вони були цілі, не м’які, без вад, і пам’ятаємо: чим зеленіша слива, тим кисліше вийде соус) – 1 кг;
  • Омбало – 10 листочків (можна замінити звичайною садовою м’ятою або мелісою);
  • Петрушка, кріп, кінза – по 7 гілочок кожного;
  • Часник молодий -1 головка;
  • Червоний перець – 1 стручок (гострий і свіжий);
  • Сіль – 3 чайних ложки.

Коли все готово, починаємо творити справжній витвір кулінарного мистецтва.

Перший крок – ретельно промиваємо плоди. Відбираємо м’які, зіпсовані, залишаємо тільки якісні сливи. Далі, готуємо перець –миємо і видаляємо з нього насіння. Промиваємо ретельно усі трави. На листочках не повинно залишатися пилу, піску. Поки трави сушаться на паперових серветках або рушнику, очищуємо часник.

Другий крок – пересипаємо аличу в сталеву каструлю. Заливаємо водою так, щоб її рівень перевищував ягоди на 2-3 см. Воду краще використовувати чисту, можна бутильовану. На середньому вогні доводимо ягоди до кипіння, зменшуємо вогонь тай залишаємо тушкуватися сливи на півгодини, до розм’якшення плодів.

Поки алича розм’якшується, нарізаємо дрібно зелень, перець і часник. Готові сливи продавлюємо через друшляк, звільняючи від кісточок. Отриману масу збиваємо блендером або міксером. В результаті отримуємо сметано подібну консистенцію.

Останній крок – додаємо зелень, перець, перемішуємо, ставимо на середній вогонь, доводимо до кипіння і даємо потушкуватися буквально 5 хвилин. Тепер додаємо часник, сіль та відразу після закипання знімаємо з вогню.

Ось, власне, і весь секрет приготування цього дивного й унікального за своїми властивостями соусу. Подається він до столу охолодженим, в спеціальному соуснику. Мабуть, неможливо назвати блюдо, смак якого б не прикрашав Ткемалі. Так що сміливо готуйте його вдомаі подавайте до каш, овочів, пасти, м’яса та риби.