Переглядаючи записні кулінарні книги своїх бабусь і прабабусь завжди можна знайти щось цікаве, незвичайне і обов’язково смачне. Адже, як відомо, все нове, це добре забуте старе. Так і з рецептами смачних, перевірених часом страв. Виявляється, зі звичного медового тіста можна випікати абсолютно різні десертні страви. І зупинятися на одному лише торті не варто.

Сьогоднішній кондитерський майстер-клас ми присвятимо Медовику, але не звичному торту, з кількома коржами й кремом, а Медовику-кексу, з соусом зі свіжого ягідного варення. Цей бабусин рецепт медовика досить простий для приготування, головне дотримуватися певних правил випічки. Але це по ходу справи. А зараз підготуємо інгредієнти:

  • Мед (150 г);
  • Сметана (1 склянка);
  • Борошно (300 г);
  • Цукор (200 г);
  • Яйця (2 шт.);
  • Олія соняшникова (2 столових ложки);
  • Сода харчова (1 чайна ложка);
  • Кориця – Гвоздика (на вибір і смак господині – по одній чайній ложці);
  • Волоські горіхи (0,5 склянки);
  • Полуниця (або будь-яка інша ягода) перетерта з цукром Tasty MAGIC (1 баночка).

Для того, щоб Медовик вийшов смачним важливо щоб ніщо не відволікало від процесу його приготування. Тому слід попередити всіх домашніх, щоб протягом півтори години в кухню ніхто не заходив.

Отже, приступаємо.

Насамперед, збиваємо вінчиком яйця і цукор до повного розчинення другого в першому. Потім додаємо мед і також ретельно все перемішуємо вінчиком. Далі по черзі вливаємо: сметану, рослиннуолію, корицю, гвоздику. Не забуваємо весь час ретельно перемішувати масу.

У борошно всипаємо соду і поступово додаємо суху суміш в медово-сметанну масу. До загустіння тіста продовжуємо перемішувати віночком, щоб не утворювалися грудочки. Потім беремо ложку дерев’яну та продовжуємо помішувати.

Коли тісто стало повністю однорідним, за густотою – як на оладки, беремо форму для кексу (будь-яку – металеву або силіконову, головне – глибоку), змащуємо маслом або встеляємо її пекарським папером, заповнюємо тістом. Зверху присипаємо подрібненими волоськими горіхами. Ставимо в розігріту до 1500С духовку на 20-25 хвилин.

Готовність Медовика можна перевірити дерев’яною шпажкою. Коли кекс трохи охолоне його можна зверху притрусити цукровою пудрою.

Є два варіанти подачі кексу-медовика до чайного столу:

  • Можна розрізати його уздовж, змастити нижній шар ягідним варенням, накрити зверху зрізаним коржем. Дати тісту насититися, а потім розрізати як торт на порційні шматочки.
  • Можна подавати нарізаними скибочками, политим зверху ягідним свіжим варенням.

Спробуйте, вам обов’язково сподобається. Смачного!